موضوع: "تندرستی"

آنفولانزا و سرماخوگردگی


علائم سرماخوردگی

سرماخوردگی معمولأ با سوزش و درد گلو آغاز می شود و با سرفه، آبریزش بینی و بعضی مواقع با خروج خلط ادامه پیدا می کند. البته گاهی مواقع کودکان سرماخورده دچار تب بالا نیز می شوند ولی تب به ندرت بزرگسالان را درگیر می کند. علائم بیماری تا ۲ الی ۳ روز شدید هستند و به تدریج خفیف می شوند. سرماخوردگی معمولأ بین ۵ تا ۷ روز طول می کشد ولی سرفه ناشی از آن ممکن است ادامه پیدا کند.

عامل سرماخوردگی چیست؟

ویروس “راینوویروس” از خانواده “پیکورناویروس ها” عامل اصلی سرماخوردگی است. همچنین ویروس های دیگری نیز مثل کوروناویورس، آدنوویروس، ویروس پاراآنفلوآنزا و ویروس سین‌سیشیال تنفسی، ممکن است باعث سرماخوردگی شوند. عفونت های باکتریایی نیز ممکن است به سرماخوردگی اضافه شوند که در این صورت علائم بیماری شدیدتر و دوره آن طولانی تر خواهد بود. در این مواقع ممکن است عفونت سینوس ها (سینوزیت)، گلو (فارنژیت) یا گوش (اتیت) را درگیر کند.

فقط پزشک می تواند تفاوت سرماخوردگی ویروسی و میکروبی را تشخیص دهد. با تجویز پزشک ممکن است آنتی بیوتیک نیز برای درمان لازم باشد. در این خصوص حتمأ لازم است که اقدام به خود درمانی و مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک نکنیم.

عامل بیماری آنفولانزا و تفاوت آن با سرماخوردگی

بیماری آنفولانزا با سرماخوردگی فرق دارد چون ویروس هایی که باعث آن می شوند از خانواده متفاوتی هستند. آنفولانزا توسط ویروس های خانواده ” ارتومیکسو ویروس ها” ایجاد می شود که به سه گروه (A,B,C) تقسیم می شوند.

علائم آنفولانزا

تب، تعریق، سردرد، درد عضلات و مفاصل، گلو درد و گرفتگی بینی از علائم آنفولانزا هستند. برخی از انواع آنفولانزا مانند نوع خاصی از ویروس آنفولانزای A  که به آنفولانزای خوکی معروف است، ممکن است با اسهال و استفراغ نیز همراه باشد. آنفولانزا معمولأ بین ۲ تا ۷ روز طول می کشد.

ممکن است آنفولانزا در کودکان، سالمندان و کسانی که مشکلات قلبی – عروقی و یا تنفسی دارند، با عفونت ریه (پنومونی یا ذات الریه) همراه شود. چنین حالتی در افراد سالم کمتر دیده می شود.

باورهای نادرست در مورد سرماخوردگی و آنفولانزا

در مورد هر دوی بیماری های سرماخوردگی و آنفولانزا باورهای نادرستی وجود دارد. یکی از این باورهای نادرست، درمان آنتی بیوتیکی است که هیچ تأثیری بر روی ویروس سرماخوردگی و یا آنفولانزا ندارد، حتی مشکلات بیمار را بیشتر نیز می کند. ۲ نکته در مورد آنتی بیوتیک ها قابل توجه است:

آنتی بیوتیک ها برای درمان باکتری ها، عفونت های قارچی، و تک یاخته های انگلی مؤثر هستند و هیچ گونه تأثیری بر روی ویروس ها ندارند. از این رو هرگز نباید برای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزای ویروسی مصرف شوند.

مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک باعث پدیده “مقاوت آنتی بیوتیکی” می شود، به این معنا که باکتری ها در اثر تماس زیاد با آنتی بیوتیک ها راه بی اثرکردن آن ها را یاد می گیرند و گویی آنتی بیوتیک در از بین بردن باکتری ناکارآمد می شود.

بنابر آمار رسمی، مصرف آنتی بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی است.

یکی دیگر از باورهای نادرست در مورد سرماخوردگی و آنفولانزا این است که قرار گرفتن در معرض هوای سرد باعث بروز این بیماری ها می شود. در حالی که عامل این بیماری ها ویروس است و ربطی به هوای سرد ندارد. به عبارتی در تابستان هم احتمال ابتلا به این ۲ بیماری وجود دارد.  پس دلیل شیوع زیاد این بیماری ها در زمستان چیست؟

در فصول سرد مدارس باز می شوند و کودکان در تماس نزدیک با هم هستند، در نتیجه انتقال بیماری بین کودکان و سپس به خانواده ها و جامعه بیشتر می شود.

در زمستان و پاییز مردم تمایل بیشتری دارند که در فضاهای سرپوشیده بمانند، همین مسئله عامل تسریع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر است.

ویروس هایی که آنفولانزا و سرماخوردگی را تولید می کنند، در هنگامی که رطوبت هوا کم است یعنی در پاییز و زمستان بهتر و بیشتر زنده می مانند.

در فصول سرد، مخاط بینی و دهان خشک تر است، این مسئله در انتقال ویروس به بدن نقش مهمی دارد.

عوامل مؤثر در بیماری ها

سن: کودکان و افراد مسن بیشتر سرما می خورند چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف تر است و دانش و توانایی کمتری برای مراقبت از خود در برابر بیماری دارند.

کم خوابی و استرس: کم خوابی و استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کنند و فرد را در معرض انواع بیماری ها قرار می دهند.

دخانیات: سیگار و قلیان چه برای خود شخص مصرف کننده و چه برای اطرافیان او خطر ابتلا به انوع بیماری ها افزایش می دهد چون سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند.

آلرژی: سرماخوردگی و آلرژی دارای علائم مشترکی مثل سوزش گلو و آبریزش بینی هستند. تأثیری که آلرژی بر روی بینی و گلو می گذارد باعث می شود آن ها بیشتر در معرض خطر سرماخوردگی و آنفولانزا قرار بگیرند.

راههای شناخت مزاج در طب سنتی

 

راههای شناخت مزاج در طب سنتی، 10علامت مهم وجود دارد که یک انسان سالم به وسیله آنها، میتواند مزاج خود را تعیین کند.

1.لمس پوست :هنگام لمس کردن، گرمی پوست، نشانه گرمی مزاج و سردی پوست،نشانه سردی مزاج است. خشکی پوست نیز، نشانه خشکی آن و نرمی پوست، نشانه تری مزاج است.

2.چاقی و لاغری: لاغری،نشانه خشکی و چاقی، نشانه تری مزاج است. چاقی دو نوع است، گاهی درشت بودن استخوان-بندی و عضلات باعث میشود، فرد چاق به نظر بیاید که این نشانه گرمی مزاج است. گاهی نیز چاقی در اثر تجمع چربی در بدن است که این نشانه،سردی مزاج است.

3.مو:زیادی مو، رشد سریع و رنگ سیاه آن، نشانه گرمی مزاج است. کمی مو، رشد آهسته و روشن بودن آن، نشانه سردی مزاج است.مجعد بودن مو، نشانه خشکی و صاف و لخت بودن آن نشانهیتری مزاج است.

4.رنگ پوست بدن: سفیدی رنگ پوست،دلیل بر سردی مزاج و سرخی، زردی و یا گندمگونی آن، دلیل بر گرمی مزاج است.رنگ پوست کدر نیز نشانه سرد مزاجی است.

5.وضعیت اندام: فراخی سینه، عروق برجسته و نبض قوی و درشتی مفاصل، نشانه گرمی است و خلاف اینها نشانه سردی است.

6.تاثیرپذیری از سردی و گرمی، تری و خشکی: افراد گرم-مزاج،تحمل گرما را ندارند و در هوای خنک، راحت ترند. افراد خشک مزاج در هوای خیلی خشک،ممکن است دچار خشکی و خارش پوست شوند و افراد دارای مزاجِ تر، تحمل هوای بارطوبت زیاد را ندارند. فرد دارای مزاج معتدل، نه ازگرما آزرده میشود و نه از سرما.

7.نحوه انجام فعالیتها: افراد سردمزاج در شروع یک فعالیت، بسیار آهسته عمل میکنند، اما گرم مزاجان،کارها را به سرعت شروع میکنند. گرمی مزاج، باعث شتابزدگی و عجول بودن میشود. افراد گرم مزاج،تند صحبت میکنند و سرعت نگاه کردن، راه رفتن و حرکاتشان نسبت به افراسردمزاج،بیشتر است.

8.کیفیت مواد زائد دفع شده از بدن: موادی که به صورت عرق، ادرار، مدفوع و … از انسان سالم دفع میشوند، میتوانند نمایانگر وضعیت مزاج باشند. پررنگ بودن و تندی بوی این مواد، نشانهی گرم مزاجی و در صورتی که کمرنگ و بی بو باشند، نشانه ی سردی مزاج است

9.خواب و بیداری: زیادی خواب (یعنی بیشتر از 10ساعت در شبانه روز)، نشانه ی سردی یا تری یا هر دواست. کمخوابی(خواب کمتر از 6ساعت در شبانه روز) معمولاًناشی از گرمی یا خشکی مزاج یا هر دو است.

10.وضعیت روحی و روانی: گرم مزاجان پُر حرف ترندو با سرعت بیشتری صحبت میکنند، در حالی که سردمزاجان خیلی آهسته، آرام وشمرده صحبت میکنند و کم حرف ترند.قدرت یادگیری و حافظه در فرد گرم مزاج بهتر میشود، مخصوصاًاگر گرمی به همراه خشکی باشد. سردی مایه ترس و گرمی موجب شجاعت است. خشمگین شدن،از علایم گرمی مزاج است.

نکته:باید توجه داشت که معیارها و شاخصهای دیگری نیز برای مزاج وجود دارند. در مزاج بر مبنای جنسیت مطرح میشود که مزاج مردان نسبت به زنان گرمتر و خشکتر است. مزاج سنی به این معناست که در ابتدای کودکی حرارت و رطوبت غریزی زیاد است و به تدریج با گذر عمر،مصرف شده و از میزان آن کاسته میشود.در سالمندی،این حرارت و رطوبت به حداقل میزان خود میرسد.فصلها نیز مزاجهای متفاوتی دارند؛ بهار، گرم و تر است. تابستان، گرم و خشک میباشد. سرد و خشکی به همراه پاییز است و در زمستان، سردی و تری وجود دارد. مکانهای مختلف نیز مزاجهای متفاوتی دارند. مناطق کویری، گرم و خشک هستند. مناطق کوهستانی، دارای مزاج سرد و خشک میباشند. گرمی و تری در بعضی مناطق نزدیک به دریا (مثل سواحل جنوبی ایران)مشهوداست و دربرخی دیگر ازمناطق نزدیک به دریا (مانند سواحل شمالی ایران)، مزاج سرد و تر است

سیاهدانه


امام رضا علیه السلام:

هر بیماری را درمان میکند بجز سام

عرض شد:سام چیست؟

فرمودند:مرگ است

طب الائمه،ص۵۱

خصوصیات روانی افراد براساس طبایع 

افراد صفراوی مزاج

فعال_خو بین_تحریک پذیر_تغییرپذیر_پرخاشگر_بیقرار_حساس

افراد دموی مزاج

اجتماعی_صمیمی_پرحرف_حاضر جواب_بیخیال_سرزنده_رهبر_فارغ البال

افراد سوداوی مزاج

کم حرف_محتاط_بدبین_جدی_خشک_غیراجتماعی_مضطرب_دمدمی

​افراد بلغمی مزاج

منفعل_اندیشمند_دقیق_مسالمت آمیز_کنترل شده_قابل اعتماد_خوش اخلاق_آرام

بوییدن کدام گل به سلامتی کمک میکند؟

بوییدن عطر خوش گل نرگس باعث حفظ سلامت روح و جسم در فصل زمستان 

این گل خواص زیادی به خصوص در شب و هنگام خواب دارد.

اگر کربلا نبود...

 

آب

 

مزایای مصرف آب به صورت ناشتا:


1⃣- کمک به دفع سموم بدن
2⃣-کاهش وزن به شیوه ای سالم
3⃣- پیشگیری از سنگ کلیه و عفونت های ادراری
4⃣- بهبود سوخت و ساز بدن
5⃣- افزایش قدرت ایمنی بدن

 

تدابیر طب سنتی در ماه مبارک رمضان

۱-کسانی که با گرفتن روزه دچار معده درد می شوند موقع سحر مقداری ترنجبین و خاکشیر مخلوط کنند و بخورند و موقع افطار یک لیوان عرق نعناع با نبات یا عسل میل کنند 

۲-سعی کنید یک ساعت بعد از سحری بخوابید و بلافاصله بعد از خوردن سحری نخوابید 

۳-دیابتی ها اصولا مشکلی برای روزه داری ندارند ولی کسانی که مشکل کلیوی دارند با مجوز پزشک روزه بگیرند 

۴-سعی کنید حتما در وعده سحری از خورشت استفاده کنید مثل خورشت کدو و یا خورشت الو یا خورشت بامیه 

۵-در وعده سحری به هیچ وجه ماهی نخورید 

۶-اگر می خواهید دهانتان کمتر طی روزه داری بو بگیرد دهان خود را بعد از مسواک موقع سحر دهان خودرا با اب ونمک بشویید 

۷-در وعده افطار سعی کنید افطار را با خرما و یک استکان گلاب گرم شده باز کنید 

۸-برای افراد لاغر وعده سحری واجب هست و باید حتما خورده شود

۹-نان و پنیر و سبزی در راس افطار نباشد برای معده مضر است بهتر است افطار را با سوپ یا فرنی گرم یا حلوای ارد گندم بخورید 

۱۰-سعی کنید از زولبیا بامیه که از شیرینی جات مصنوعی درست شده اند استفاده نکنید 

۱۱-افراد روزه داری که کلیه اشان زمینه سنگ سازی دارد باید موقع سحر یک استکان عرق خارشتر بخورند 

۱۲-در وعده سحری به هیچ وجه ماست نخورید 

۱۳-سعی کنید حداقل در این ماه از روغن کنجد و زیتون استفاده کنید.

 

 آب گرم موقع افطار:

۱ ) کبد را شستشو می دهد

۲) دهان را خوشبو می سازد

۳) دندانها را محکم میکند

۴) باعث تقویت چشم میگردد

۵) معده را شستشو میدهد

۶) آرام کننده رگهای به هیجان آمده است

۷) صفرا را می برد

۸) بلغم را برطرف می کند

۹) حرارت معده را فرو می نشاند

۱۰) دردسر را آرامش می بخشد.

خانه تکانی یا وسواس!!!

افراط در هر کاری نادرست است. در خصوص تمیز کردن خانه نیز افراد زیادی هستند که وسواس به خرج می دهند.

در واقع افرادی که به طور دائم و وسواسی در انجام کارهای خانه و بویژه خانه تکانی اصرار می کنند، تغییرات زیادی در خلق و خو و شرایط روحی شان ایجاد می شود.

این افراد حتی نمی توانند یک شی را که سر جای خود نیست تحمل کنند و حتی ساعت ها مشغول سابیدن یک محل خاص می شوند.

در این صورت است که کار خانه تبدیل به وسواس شده و فرد مورد نظر همیشه نگران، آشفته و مضطرب می شود و بدون اینکه بتواند کنترلی روی اعمال خود داشته باشد به کار خود ادامه می دهد.

خیلی از خانم ها حتی متوجه مشکل خود نیستند و آن را امری عادی و نشان دهنده خانه دار بودن می دانند.

برخی از آنها نیز تمایلی به این ندارند تا مشکل را به رسمیت بشناسند و برای درمان و برطرف کردن آن اقدام کنند.

 

آیا گرم کردن مجدد برنج باعث سمی شدن آن می شود؟

درست است که گرم‌کردن مجدد برنج می تواند مسمومیت زا باشد. اما این روند گرم کردن مجدد نیست که مشکل ساز است؛ بلکه روش نگهداری برنج پیش از سرد کردن یا گرم‌کردن مجدد است که مارا نگران می کند.

بیایید پیش از ورود به بحث با محدوده دمایی خطر آشنا شویم. محدوده خطر غذایی یعنی محدوده ی دمایی که در آن باکتری ها قادر به رشد و تولید سم هستند. این‌ بازه دمایی بین ۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد است. پس برای اینکه جلوی فعالیت باکتری ها گرفته شود باید غذای پخته شده یا در دمای زیر ۵ درجه یا بالای ۶۰ درجه سانتی گراد قرار بگیرد (منطقه امن)

برنج نپخته ممکن است حاوی اسپور باکتری ها باشد (شکلی مقاوم از باکتری نسبت به شرایط متفاوت) . پختن برنج نه تنها این اسپور هارا از بین نمی برد بلکه ممکن است باعث فعال شدن و بیدار شدن اسپور شود. پس از پخت اگر برنج برای طولانی مدت در دمای خطر قرار گیرد (۵ تا ۶۰ درجه) ممکن است باکتری های فعال شده سم تولید کنند. این سم با قرار گرفتن در یخچال یا گرم کردن مجدد برنج از بین نمی رود و می تواند باعث علائمی مثل تهوع و استفراغ و اسهال شود.

بهترین راه این است که برنج پخته را کامل پس از پخت مصرف کنید. اما چنانچه مقداری برنج باقی ماند، در اسرع وقت آنرا سرد کنید (یخچال) . حالت ایده آل رسیدن به دمای زیر ۵ درجه بین ۱ تا ۲ ساعت است.

همچنین اگر منتظر کسی هستید و باید برنج پخته را نگهداری کنید، یا در سلف سرویس ها و رستوران ها که فرایند پخش غذا طولانی ست، باید برنج ها در حین پخش در دمای بالای ۶۰ درجه باقی بمانند.

برنج را پس از سرد کردن، نهایتا ۱ روز در یخچال نگهداری‌ کنید و چنانچه روز بعد خواستید آنرا گرم کنید، به حدی گرم شود که دهان را بسوزاند.

 گروه علمی تحقیقاتی ترنج

1 3 4 5