موضوع: "سخن علما"

داستان کشف قبرمطهر امیرالمومنین

دانستنیهای جالب عتبات عالیات عراق

(۳) داستان کشف قبر حضرت علی(ع) و تاریخچه حرم

چنانچه اشاره شد قبر حضرت علی(ع) نزدیک به صد سال مخفی بوده است.

عبداللّه حازم می‌گوید: روزی همراه‌ هارون‌الرشید برای شکار از کوفه خارج شدیم در غریین و ثویه چند آهو را مشاهده کردیم، بازها و سگ‌ها را بطرف آنها فرستادیم که به مدت یک ساعت آنها را دنبال کردند آخرالامر حیوانات بی‌چاره شده خود را به پناه پشته درآورده بازها به طرفی رفته و سگ‌های شکاری به جانب ما آمدند.‌ هارون از این پیش آمد شگشف زده شد. اما بلافاصله آهوان از آن به پایین آمدند دو مرتبه بازها و سگ‌ها به آنها حمله کردند اما باز آنها که خود را بیچاره دیدند به همان پشته پناه بردند تا سه مرتبه این عمل تکرار شد و آن روز از شکار باز ماندند.

هارون متوجه شد که این تپه مرموز راز مهمی در دل خود پنهان کرده است پس به دنبال بررسی در آمد.

تا اینکه متوجه شد آنجا مطهر امیرالمؤمنین(ع) است و آن را خدای متعال حرم امن خود قرار داده هرکس بدان‌جا پناهنده شود از هر آسیب و گزندی در امانست.

هارون از شنیدن این حقیقت، از اسب پیاده شد وضو گرفت و در کنار آن تپه نماز گزارد. صورت بخاک مالید و گریست .

و طبق برخی نقل ها اولین کسی که برای ساخت حرم بر قبر امام علی(ع) اقدام کرد هارون بوده است.

که البته باید گفت شخصیت هارون دچار تلون عجیبی است که رفتارهای متضاد فراوانی از او گزارش شده است.

✔️پس از هارون عضد الدوله دیلمی در قرن چهارم عمارت حرم را بازسازی کرد.

✔️ در قرن دهم شاه اسماعیل صفوی  در حرم بازسازی اساسی انجام داد

✔️ در قرن دوازدهم نادر شاه با کاشی های سبز و گلدسته های طلا حرم را بازسازی کرد.

✔️ در قرن سیزدهم به دستور آقا محمد خان قاجار ضریح نقره ای بر قبر ساخته شد.

✔️توسط فتحعلی شاه نیز حرم بازسازی شده است.

✔️آخرین بازسازی و توسعه حرم بعد از سقوط بعثی ها آغاز شده است و ادامه دارد.

 ادامه دارد…

نجف

دانستنیهای جالب عتبات عالیات عراق

(۱)نامگذاری نجف

در مورد فلسفه نامگذاری این شهر به «نجف» از تفسیر قرآن و احادیث اهل بیت استفاده می شود که جایگاه مرکزی این شهر نخست کوه بزرگی بود که بنا به نقل امام صادق(ع) پسر حضرت نوح(ع) آن را به پناهگاهی خویش برگزیده و گفت: «سَاوي إِلَى جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْمَاءِ» سپس اراده خدا باعث شد که آن کوه بزرگ متلاشی گردیده و در آب فرو رود و به دریا و نیزاری تبدیل گردد. در ادامه حدیث آمده است به این آبها «بحر الجی» می گفتند که به تدریج آبهای آن خشک شد و بعد از خشک شدن در میان مردم میگفتند: «نِی جَفَّ» یعنی این بحر نی خشک شد و معروف به «نیجف» شد و بعدها با گذشت زمان و با تخفیف کلمه به نجف معروف گشت که امروزه یکی از شهرهای معروف جهان میباشد.

ادامه دارد.‌..

دوست داشتن

دوست داشتن اتفاقی است که اگر نیفتد زندگی سرد خواهد بود و اگر اتفاق بیفتد به مرور همه چیز را آتش خواهد زد. دوست داشتن حد وسط ندارد. اگر به کسی علاقه نداشته باشی شاد نیستی، اگر کسی را دوست داشته باشی غمگین خواهی شد. مگر اینکه خدا را بیش از همه دوست داشته باشی؛ آنگاه به تعادل می‌رسی.♡

چونه بزنیم یا نه؟!

چونه بزنیم یا نزنیم؟

در روایتی از حضرت علی علیه السلام نقل شده که فرمود:

«ماكِس عَن دِرهَمَيكَ ؛ فَإنَّ المَغبونَ لا مَحمودٌ ولا مَأجورٌ»

 براى دو درهمت هم چانه بزن كه زيان ديده ، نه ستوده است و نه پاداش دارد.

ربيع الأبرار ،ج۴ ،ص۱۳۹.

طبق چند روایت امام صادق علیه السلام هنگام خرید شتر و گوسفند سر قیمت چانه می زدند تا جایی که افرادی تعجب کردند و علت چانه زدن امام را سؤال کردند. امام فرمود:«وما للّه‏ِِ مِنَ الرِّضا أن اُغبَنَ في مالي !» خدا راضی نیست که من از نظر مالی متحمل ضرر فاحش باشم».

الكافى ،ج ۴ ص ۵۴۶.

جمع‌بندی

  در مواردی که ضرر قابل توجهی از چانه‌نزدن متوجه انسان نخواهد شد، نباید شخصیت خود را سبک کرده و به چانه‌زنی پرداخت، اما در جایی که چانه‌نزدن ممکن است خسارت مالی قابل توجهی را برای خریدار ایجاد کند، باید چانه زد همان‌گونه که گزارش چانه‌زنی امام صادق(ع) در سال گرانی و کمبود گوسفند بود که احتمال سوء استفاده گسترده فروشندگان وجود داشت.

در ضمن چانه زدن بعد از طی کردن و انجام معامله درست نیست.

حسینی لیلابی

آثار مداومت بر خواندن زیارت عاشورا 


 آثار مداومت بر خواندن زیارت عاشورا

 

▪️ مشهورترین زیارت‌نامه #امام_حسین علیه‌السلام، زیارت عاشورا است که علمای شیعه درباره وثاقت سند آن اجماع دارند.

▪️ به گفته آیةالله شبیری از مراجع تقلید معاصر، زیارت عاشورا علاوه بر تأییدات غیبی از نظر سندی هم صحیح و معتبر است.

▪️ آثار و برکات عجیب این زیارت باعث شده که بزرگان دین آن را ورد دائمی خود قرار داده و در پیشامدها و مشکلات زندگی به آن متوسّل شوند.

امام سجاد و امنیت معنوی و اقتصادی جامعه اسلامی

✔️ امام سجاد و امنیت معنوی و اقتصادی جامعه اسلامی

در زمان عبدالملك، خليفهء اموى، پارچه هايى كه شعار تبليغاتى مسيحيت (پدر، پسر و روح القدس) بر آن نقش بسته بود. رواج داشت؛ حتى بر پارچه هايى كه در مصر اسلامى مى بافتند، به تقليد از روميان همان نقش را مى زدند، اين كار مورد اعتراض مسلمانان قرار گرفت و از عبدالملك درخواست كردند كه به جاى علامت «تثليث» نشان توحيد بر آن ها نقش كند؛ خبر به امپراتور روم رسيد و او از عبدالملك خواست كه از ايجاد هر نوع تغيير و دگرگونى در پارچه هاى بافت مصر خوددارى شود، در غير اين صورت سكه هايى ضرب خواهد كرد كه روى آن ناسزا به پيامبر اسلام نقش بسته باشد؛ در آن روز، پول رايج در كشور و بلاد اسلامى، همان سكه هايى بود كه در روم تهيه و ضرب مى شد. وقتى چنين خبرى به عبدالملك رسيد، از امام سجاد استمداد كرد، امام ، طرح استقلال اقتصادى و بى نيازى از سكه هاى رايج روم را پيشنهادكرد و فرمود: بايد در كشور اسلامى سكه هاى جديدى ضرب شود كه در يك روى آن جملهء (شهدالله أنه لا اله اله هو) و در روى ديگرش «محمد رسول الله» حك گردد؛ آنگاه امام(علیه السلام)قالب گيرى دقيق و ضرب اين جمله ها را به آنان آموخت؛ و طرح آن حضرت عملى شد و سكه هاى اسلامى به بازار آمد و به بهره جويى و استيلاطلبى روم، به عنوان كشور مسيحى بيگانه، خاتمه داده شد.

بخشی از سخنرانی حدادپور جهرمی در حرم مطهر احمدبن‌موسی در خصوص خدمات درخشان امام سجاد در مدت ۳۳ سال امامتشان

انتخابات

در قیامت سؤال می‌کنند از ما …

هر کسی بتواند رأی بدهد و ندهد، به خودش ضرر زده است. این حقی است که نظام جمهوری اسلامی فراهم کرده است و باید این حق را استیفا کرد. عاقل آن است که نگذارد این حق از او فوت شود.

کسی که در انتخابات شرکت نکند، معنایش این است که بار امانتی بر دوشش بود، اما این بار را ضایع کرد. این امانت را به منزل نرساند. وقتی نرساند، باید فردا جواب بدهد که این همه خون شهداء برای این بود که شما اختیاردار خودتان باشید، خودتان تصمیم بگیرید. [چرا قدر این نعمت را ندانستید؟]. در قیامت سؤال می‌کنند از ما که رأی دادی یا ندادی؟

آیت الله حائری شیرازی

شهید 

حسینی لیلابی:

شهید به چند معنا در فقه اسلامی وارد شده است:

✔️شهید معرکه

شهید، که در فقه موضوع احکامی خاص همچون بی نیازی از غسل و کفن قرار گرفته عبارت است از کسی که در جهاد با کافران یا باغیان در میدان جنگ کشته شود، به شرط آنکه جنگ با اذن پیامبر صلّی اللَّه علیه وآله یا امام علیه السّلام و یا نایب خاص ایشان باشد.

✔️شهید در ثواب و مقام اخروی

شهید، علاوه بر اطلاق یاد شده، اطلاق دیگری نیز دارد که برخی از آن به «اطلاق تنزیلی» و یا شهید به حسب اجر و ثواب و مقام اخروی تعبیر کرده‌اند. شهید در این اطلاق که ریشه در احادیث دارد بر فردی که در راه حفظ جان، مال یا ناموس خود در برابر دشمن مهاجم کشته می‌شود، اطلاق می‌گردد؛ چنان که بر فردی هم که با مرگ سخت فوت می‌کند، همچون زنی که بر اثر زایمان می‌میرد یا کسی که غرق می‌شود و یا زیر آوار می‌ماند، شهید اطلاق شده است.

احادیث کمتر شنیده شده در باره شهادت

✔️پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :

« مَن عَشِقَ فَكَتَمَ و عَفَّ فَماتَ فهُو شَهيدٌ» .

هركه عاشق شود و عشق خود را بپوشاند و پاكدامنى ورزد و [از اندوه آن] بميرد ، شهيد است

كنز العمّال /۱۱۲۰۳.

✔️پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : 

مَن قُتِلَ دُونَ أهلِهِ ظُلما فهُو شَهيدٌ ، و مَن قُتِلَ دُونَ مالِهِ ظُلما فهُو شَهيدٌ ، و مَن قُتِلَ دُونَ جارِهِ ظُلما فهُو شَهيدٌ ، و مَن قُتِلَ في ذاتِ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ فهُو شَهيدٌ .

هركه در راه دفاع از خانواده خود به ستم كشته شود، شهيد است و هركه در راه دفاع از مال خود مظلومانه كشته شود، شهيد است، و هركه در راه دفاع از همسايه خود به ستم كشته شود، شهيد است، و هركه به خاطر خداوند عزّ و جلّ كشته شود، شهيد است.

كنز العمّال /۱۱۲۳۷

✔️امام على عليه السلام :

«في حديثِ عِيادَتِهِ مَع أصحابِهِ لِعبدِ اللّه ِ بنِ رَواحَةَ ـ : مَنِ الشهيدُ مِن اُمَّتي ؟ فقالوا : أ ليسَ هُو الذي يُقتَلُ في سَبيلِ اللّه ِ مُقبِلاً غَيرَ مُدبِرٍ ؟! فقالَ رسولُ اللّه ِ(ص): إنَّ شُهَداءَ اُمَّتي إذا لَقليلٌ ! الشهيدُ : الذي ذَكَرتُم ، و الطَّعِينُ ، و المَبطونُ ، و صاحِبُ الهَدْمِ و الغَرِقُ ، و المَرأةُ تَموتُ جَمْعا ، قالوا : و كيفَ تَموتُ جَمعا يا رسولَ اللّه ِ ؟ قالَ : يَعتَرِضُ وَلَدُها في بَطنِها» .

 پيامبر (ص) هنگام عيادت به همراه اصحابش از عبد اللّه بن رواحه ـ فرمود : شهيد امّت من كيست؟ اصحاب عرض كردند : همان كسى نيست كه در راه خدا مى جنگد و به دشمن پشت نمى كند تا كشته شود؟ رسول خدا (ص)فرمود : در اين صورت شهداى امّت من اندكند ! شهيد كسى است كه شما گفتيد و نيز كسى كه بر اثر طاعون در گذرد و كسى كه بر اثر قولنج بميرد و كسى كه زير آوار رَوَد يا غرق شود و زنى كه جمعا بميرد . عرض كردند : اى رسول خدا ! يعنى چه جمعا بميرد؟ فرمود بچه اش در شكم او گير كند [و بميرد] .

بحار الأنوار،ج۸۱،ص۲۴۵.

حق الناس

جبران حق الناس

اگر حقوق کسانی را  ضایع کرده باشیم ولی در حال حاضر فراموش کردیم و اصلا یادمان نباشد، یا جایی از کسی حقی ضایع کردیم و اصلا نفهمیدیم، چطور باید این حقوق رو ادا کنیم که در وادی حق الناس گرفتار نشویم…؟

پاسخ_سوال

خدا که فراموش نکرده، درسته؟

در علم خدا ثبت و ضبط هست، درسته؟

پس برای اینها حساب جاری باز کنید

چجوری؟

هرازچندگاهی اعمال صالح انجام بدهید، و به خدا عرضه بدارید خدایا! اینکار به نیابت از کسانیکه که به گردن من حق دارند اما من نمی‌شناسمشون

یا یادم رفته ،

یا اصلا متوجه نشدم ،

ولی توی علم تو ثبت و ضبط شده و من بدهکار اونها هستم …

مثلا:

یک صفحه قرآن بخوانید

یک سلام به امام حسین علیه السلام بدهید

دو رکعت نماز مستحبی بخوانید و هدیه به معصومین کنید

یک فقیر اطعام کنید

صدقه به فقرا بدهید

چندتا صلوات بفرستید

حل کردن مشگل کسی که میتونید کمکش کنید 

گفتن ذکر 

حل مشگل دیگران 

کمک به ایتام ، بی سرپرست و بد سرپرست ، کمک به آزادی زندانی ، کمک به خرید جهیزیه به افراد آبرو دار و فقیر 

برداشتن وسایل خطرناک از جلو پا 

کمک به افراد مسن و پیر 

پیاده‌روی اربعین چند قدم به نیابت از اونها بروید

زیارت امام رضا علیه السلام مشرف شدید، یک زیارتنامه به نیابت از اونها بخوانید

 زیارت اهل قبور بروید

به صورت پدر و مادر لبخند بزنید و ثوابش رو هدیه کنید

و …

هزاران هزار کار دیگه که ثواب داره …

روایت فرمود: کلُّ مَعروفٍ صَدَقه 

تمام کارهای خوبی که مصداق معروف هست، صدقه هست

پس هر کاری که مصداق کار خوب هست و ثواب داره، می‌تونیم به دیگران اهدا کنیم

البته واجبات خودمون رو نه …

مثلا نمیشه نماز واجب رو به دیگری اهدا کرد …

اما کارهای مستحب رو میتونیم هدیه کنیم به کسانی که به گردنِ ما حق الناسی دارن و ما فراموش کردیم …

و…

پس این حساب جاری رو باز کنید، و هر از چند گاهی شارژ کنید

اگر روزانه باشه هم بهتره

مثلا با خودتون قرار بگذارید روزانه یک کار برای این حساب انجام بدهید

حالا نه لزوما برای کسانیکه نمی‌شناسید

برای تمام کسانیکه به گردن شما حق دارند، خصوصا اینهایی که نمی‌شناسید و دسترسی ندارید

مثلا روزی ۱۴ تا صلوات

یا روزی ۱ صفحه قرآن

یا روزی دو رکعت نماز

یا ۳بار سوره حمد ، توحید ، آیت الکرسی ، قدر و…

یا کمک به ایتام ، بد سرپرست ، کمک به زندانی ، کمک به فقرا ، کمک کردن در خرید جهیزیه یه فرد نیازمند که آبروش حفظ بشه.

حسادت

مهارت مهم کاربردی

کسی  که حسوده  و از بین رفتن نعمت دیگری را آرزو کند در واقع به تقسیم کردن خداوند اعتراض میکنه.

خدا به هر کی چیزی میده و چیزی نمیده، تو اگر او را عادل میدونی باید به این تقسیم بندی راضی باشی و اعتراض نکنی.

حالا که فهمیدی حسادت چقدر بده، چطور خطرناکه میخوای مهارت معالجه شو بدونی؟

وقتی زیبایی، ثروت، قدرت، امکانات و…. یکی رو میبینی و اتوماتیک وار میخوای شروع کنی به خراب کردنش، دلت میخواد بدبختی شو ببینی اینجا بر خلاف خواست درونی ت رفتار کن

میخوای تخریبش کنی،  

اذیتش کنی 

توهینش کنی

 تحقیرش کنی ، 

درست ۱۸۰ درجه برعکس ش عمل کن

ازش تعریف کن

بهش محبت کن

تحسینش کن

اگر چه اولش این تعریف و تمجید و دل قلوه الکی و ساختگیه اما کم کم قلب ت واقعا مهربون میشه اگر هم نمیشه گوشش بگیر حالیش کن 

و بهش بفهمان که این شخص بنده خداست و شاید خداوند تعالی چیزی در وجود اون شخص دیده که این چیزا را بهش داده.

به خدا دوستون دارم که میگم؛

حسینی لیلابی

 
مداحی های محرم